13 SEO tools die een developer moet kennen

Blogger
Categorie
Leestijd
3 min

Meta tags, canonical tags, 301 of 302 redirects, crawlbudget, sitemap.xml, URL directories, ... dat maakt nu toch niet zoveel uit?

 

Toch wel!

 

Ze zijn van cruciaal belang voor SEO en dus ook voor de klant.

 

Stel nu dat je weken of zelf maanden aan een website hebt gewerkt en je één maand na het afleveren van de website plots dit mailtje in je inbox krijgt op vrijdag om 17:59 uur:

 

-----------------------------

“Beste developer,

 

Mijn website wordt niet mooi weergegeven in Google en zelf worden enkele pagina’s helemaal niet weergegeven in Google.

 

Kan je dit zo snel mogelijk oplossen?

 

Met vriendelijke groet,

Klant A”

-----------------------------

mr-robotmeme12.jpg

 

Je hoeft als developer natuurlijk niet alles te weten over SEO maar het zou wel een deel moeten uitmaken van je workflow om dit op orde te brengen. Door tijdens de ontwikkeling rekening te houden met SEO vermijd je dit soort vragen van de klant achterna.

 

 

 

Gelukkig zijn er ook heel wat SEO tools die je hierbij kunnen helpen:

 

13 SEO tools voor developers:

 

 

1. Google Search console: Fetch je pagina’s zoals google

Met Search Console kom je precies te weten hoe de Google crawlers jouw website zien. Wordt de css goed ingeladen, zijn er geen javascript fouten? Dan kun je gerust de URL laten indexeren. Worden er pagina’s geblokkeerd, krijg je 300, 400 of 500 errors, of gelijk welk andere probleem hoe Google je pagina ziet? Dan is deze tool zeker je beste vriend.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

2. Check my links: controleer je site op gebroken links

Niets is zo frustrerend dan een link die naar niets verwijst of die niet werkt. Met de Chrome extensie ‘Check my links’ check je letterlijk alle links op je pagina in één muisklik. Hij toont je welke links correct doorverwijzen maar ook welke een ‘broken link’ zijn.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

3. Google structured data testing Tool: Test je structured data

Er zijn verschillende soorten van structured data, microformats en rich snippets die je kunt toevoegen aan je website om de zichtbaarheid in Google te verhogen. Van recepten markup tot ratings en auteurs, er is voor elk wat wils. Eén klein foutje kan er al snel voor zorgen dat deze data niet gebruikt wordt door Google. Met structured data kan je deze testen op errors en ontbrekende stukken.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

4. Facebook Debugger: Opengraph tags controleren op errors en ontbrekende tags

Social media is één van de belangrijkste acquisitie kanalen voor websites, daarom moet je website er dan ook goed uitzien wanneer hij gedeeld wordt op Facebook & Linkedin. Daar zorgt Facebook Opengraph voor. Met deze tags kan je zelf bepalen welke foto, tekst & omschrijving er verschijnt wanneer iemand een URL deelt van je website. Met Facebook Debugger kan je deze Tags controleren op mogelijke errors en Facebook pushen de URL te her-indexeren. 

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

5SEO termen

Lig je soms in de knoop met enkele SEO termen? Check dan zeker de SEO termen op onze website! We proberen ze zo kort mogelijk uit te leggen zodat je geen tijd verliest met het lezen van een ellenlange tekst. Of je kan de klant er naar doorverwijzen wanneer ze eens een uitleg vragen over meta-tags.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

6. Ubersuggest: Een zoekwoord tool die echt goed werkt

Wat moet ik nu weer bovenaan in die metatags gaan plaatsen? We geven het toe, het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste zoekwoorden te vinden. Daar kan Ubersuggest je bij helpen. Ubersuggest geeft je een lijst met relevante zoekwoorden op basis van één woord.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

7. Google Pagespeed Tool: Test de snelheid van je website

Speed is everything! Een website die 10 sec. nodig heeft om volledig te laden. Dat zou een schande zijn voor jou als developer. Met de Pagespeed tool kom je snel te weten wat ervoor zorgt dat je website zo traag laadt.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

8. Meta Tag Preview Tool: Meta tags zien hoe ze in Google worden weergegeven

De meta title mag maar tussen 66 en 70 tekens lang zijn, de meta description mag dan weer 155 tekens lang zijn. Als developer kun je dit niet allemaal onthouden, daarvoor is er de Meta Tag Preview Tool. Met deze tool krijg je een idee hoe je meta tags eruit zien in de Google zoekresultaten. Krijg je de ‘...’ te zien, dan denk je beter eens na over een korter tekstje.  

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

9. Copyscape: Ontdek wie je content kopieert

Deze tool helpt je bij het opsporen van duplicated content over het wereldwijde web. Heeft iemand je content simpelweg gekopieerd, dat kom je dit enkel te weten met Copyscape.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

10. Ayima Redirect Path: Redirects opvolgen en controleren

Redirects zijn van groot belang bij een SEO migratie, het kan al heel snel, heel fout lopen wanneer je dit verkeerd aanpakt. Met deze Chrome-extensie zie je alle redirects die worden uitgevoerd op een specifieke URL.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

11. Screaming frog: Scrape je website zoals een zoekmachine

De spider van Screaming Frog werkt zoals die van Google. De tool volgt al links die gekoppeld zijn aan de ingevoerde URL. Je kunt het gebruiken om 404s te controleren, interne links op te kuisen of om 301’s op punten te zetten/vervangen.

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

12. Woorank plugin: Krijg een SEO-checklist op basis van een URL

Zwier je URL in deze tool en Woorank genereerd een SEO checklist op maat van je website (vooral quick-wins). En ja, ook die van je concurrent!

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

13. Builtwith: Ontdek met welke technologie andere websites zijn gebouwd.

Nog zo'n handige Chrome extensie is Builtwith. Benieuwd? Ga naar die website, open Builtwith en je komt het direct te weten. Webservers, framework, tags, libraries, ... Je komt echt alles te weten!

 

>> Toevoegen aan je epic developer toolset

 

 

Je kent Frederik Vermeire misschien van :


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomtOp zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.