Wat is een SEO-vriendelijke URL?

Blogger
Categorie
Leestijd
5 MIN.
Alhoewel iedereen weet wat een URL is, leggen we je het graag nog eens uit. URL is de afkorting van Uniform Resource Locator, de URL is een verwijzing naar de locatie van een webpagina of online bron.
 
Voorbeeld: https://www.wiseo.be/oplossing/seo-opleidingen verwijst naar de pagina met SEO opleidingen op onze website.
 
 
De URL is het enige wat de pagina volledig onderscheid van andere pagina's op het web. Het is één van de belangrijkste ranking factoren voor SEO. Het is zelf zo dat zoekmachines eerst enkel de URL eigenschappen gaan bekijken vooraleer ze de specifieke ranking van de pagina in zoekresultaten gaan bepalen, zoals structuur, formaat van de URL, dynamische of statische URL, lengte van de URL, ...
 
Hieronder zullen we enkele URL optimalisatie tips opsommen. Hiermee kan je snel aan de slag om de SEO van je website te verbeteren.
 

Gebruik gerelateerde zoekwoorden in je URL

Naast de zoekwoorden in je content, spelen ook zoekwoorden in je URL een cruciale rol. Door zoekwoorden gerelateerd aan de content in je URL te plaatsen, maak je het voor zoekmachines gemakkelijker om je webpagina sneller en efficiënter te gaan indexeren.
 
Bij https://www.dewaele.com/nl/te-koop/8560-wevelgem/huis weet Google duidelijk dat het hier om huizen te koop in 8560 Wevelgem gaat.

 

SEO-url-leesbaar

 

Let op: zorg ervoor dat je URL natuurlijk blijft overkomen. Het gebruik van keyword stuffing is zeker geen goed idee.

 

Leesbare URL

Volgens dit artikel van Google Webmasters houden zoekmachines van een simpele URL structuur. Wij raden aan om de URL dan ook zo simpel mogelijk op te stellen. Complexe URLs, vooral die met talloze parameters kunnen voor problemen zorgen bij de indexatie en crawling van de website en content. Ook voor de gebruikers zijn dynamische URLs minder goed begrijpbaar en zal onrechtstreeks effect hebben op de doorklikratio.

 

in de URL https://www.conrad.be/ce/nl/category/SHOP_AREA_22513/Buitenverlichting zien we heel wat zaken staan waarmee Google geen raad weet. Conrad zou moeten overwegen om hier https://www.conrad.be/huis-en-tuin/verlichting/buitenverlichting te maken zodat Google veel beter kan afleiden uit de URL waarover de pagina gaat.

 

conrad seo

 

Gamma daarentegen heeft veel beter nagedacht over hun URL structuur. Wij gingen terug op zoek naar buitenverlcihting op Gamma.be en kwamen volgende URL tegen:

https://www.gamma.be/nl/assortiment/k/tuin/buitenverlichting-tuinverlich...

Dankzij deze URL weet Google perfect dat het hier om buitenverlichting voor in je tuin gaat.

gamma seo

 

Tips:

Maak gebruik van verstaanbare woorden in de plaats van lange id-nummers in je URL structuur, zo is het duidelijk voor de gebruiker welke content er op de pagina te zien zal zijn.

 

Gebruik koppeltekens (-) in de plaats van underscores (_) om spaties tussen woorden aan te duiden in URL.

 

Hou je URL kort

Een korte URL is gemakkelijk en snel over te typen door je gebruikers. Hoe minder het aantal woorden in de URL, hoe meer waarde zoekmachine spiders hechten aan elk afzonderlijk woord.

 

Zorg ervoor dat je website niet te "diep" is. Google houdt namelijk niet van websites met meer dan 3 directory levels. Probeer ook worden als 'ons', 'een', 'het' en 'de' in de URL te vermijden aangezien deze weinig tot geen waarde toevoegen aan de URL.

 

Beperk de lengte van je URL tot maximaal 65 karakters.

 

Dynamische URLs VS Statische URLs

Een dynamische URL is een URL die gegenereerd wordt door een specifieke query naar een site database. Hierin worden de resultaten van de data query getoond.

 

Op de site van bioplanet krijgen we volgende URL te zien wanneer we een zoekopdracht uitvoeren:

https://www.bioplanet.be/wps/portal/bioplanet/nl/h/zoeken?uri=prp%3Anm%3Aoid%3Acolruyt.bioplanet.nl.hidden.search&xmlns%3Ap=http%3A%2F%2Fcolruyt.be%2Fxmlns%2Fpublicparams&p%3Aquery=haver

 

Die dynamische URL is niet SEO-vriendelijk en ook niet gebruikersvriendelijk voor front-end gebruikers

 

Statische URLs scoren beter in de SERPs en worden sneller geïndexeerd door zoekmachines. Met een statische URL zoals https://www.wiseo.be/oplossing/seo-opleidingen, snappen bezoekers direct waarover de pagina gaat.

 

Tips voor een SEO-vriendelijke URL

  1. Maximum 65 karakters

  2. Altijd leesbare URL's (geen url?q=categorie of url?q=h#div1)

  3. Zo kort mogelijk

  4. In kleine letters

  5. Zo relevant mogelijk tov de content op je pagina

  6. Spaties worden weergegeven door "-" tekens.


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomtOp zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :