Mijn ervaringen : een week digitale detox vakantie

Categorie
Leestijd
6 min

We zijn allemaal verslaafd. Aan dat ene ding, de smartphone. Na een mislukte digitale detox poging vorig jaar stond er weekje verlof op het programma. Hoogtijd voor een nieuwe digitale detox week. Boeken en een oude gsm leken alvast een goede start.

 

Inpakken en wegwezen. #digitaldetox pic.twitter.com/XHD8ndwZWv

— Frederik Vermeire (@websmash) May 29, 2017

 

Volgens mijn vrouw ben ik pertinent online. Een doordeweekse dag op mijn smartphone ziet er zo uit volgens de applicatie Instant. Meer dan 3u per dag smartphonegebruik en dan maak ik mezelf wijs dat ik nog niet bij de heavy users zit.

 

 

Ik maak mezelf wijs dat ik 'moet' online zijn als freelancer om geen SEO opportuniteiten te missen. Slecht excuus, want mijn agenda zit overvol. Gewoon verslaafd dus, macht der gewoonte. De reisbestemming was Brandnertal, Oostenrijk. Met zo een uitzicht geen nood aan Wifi, of wel?

 

   

 

 

 

Dag 1

Niks aan de hand, geen enkele nood aan een smartphone.

Dag 2

Ik gebruik mijn smartphone als klok, je wilt niet te laat zijn voor het avondeten. Geen haar op mijn hoofd die denkt aan applicaties, social media, nieuws, ...

Dag 3

Even Roland Garros opzetten terwijl mijn gezin een dutje doet. Ik heb me tot vorig jaar professioneel met tennis web projecten bezig gehouden - beroepsmisvorming dus. Mijn eerste contact met een scherm dat langer dan 20 minuten duurt. Dat is nieuw.

Dag 4

Gelukkig ben ik al sinds dag 1 bezig met het lezen van het boek 'The Circle' van Dave Eggers. Geen nood aan nutteloze dingen doen op de smartphone dus.

 

 


 

 

 

Dag 5

Op de bijsluiter van een verzorgingsproduct voor mijn dochter is iets niet duidelijk. Even Googlen. Eerste keer Wifi aan. Ik heb geen notificaties aan staan maar krijg toch een stroom aan muted Whatsapp berichten (groepen van klanten, tennisploeg, vrienden, voetbal, …). Een stroom aan Facebook berichten. You evil Facebook. Allemaal netjes genegeerd.

Dag 6

Mountainbike tour op het programma vandaag. Ik gebruik mijn smartphone voor foto's. Boeken lezen vind ik leuk, alhoewel het stiekem jeukt om mijn berichten te lezen (voor 'The Circle lezer' = The Outer Circle messages).

Dag 7

De digitale jeuk neemt toe. Verwachten mensen een antwoord op hun email? Ja. Verwachten mensen antwoord op hun voicemail? Ja. Vrienden zagen dat hun WhatsApp berichtje twee vinkjes kregen, en geen antwoord? Wat nu?

Dag 8

Tijd om in te pakken en terug naar Belgenland te gaan met een gelukte digitale detox week.

 

 

Mijn ervaringen in résumé

 

 

  • Door geen WIFI bij de hand te hebben, had ik veel meer contact met mensen in het hotel. Het weer voor morgen vraag je toch gewoon aan de hotelmanager, niet? Mijn Duits taalgebruik rijkt nu weer verder dan de woorden “Tschüss”, “Ein Fall Für Zwei” en “Schwartzwalt Kliniek”.
  • Heel bizar maar na de reis waren de app symbooltjes op mijn smartphone veel meer helder, wie had die grijze laag weggenomen over mijn smartphone?
  • Een goed boek is een must want als 100+ minuten per dag verslaafde red je het anders niet.
  • Verplicht je gezin mee te doen (was in mijn geval geen probleem gezien mijn vrouw haar smartphone soms 8u 'vermist' kan zijn :-)
  • Enkel must-have informatie check je via wifi of 4G
  • Notificaties zijn een pest bij digitale detox initiatieven. Als je echt lef hebt, uninstall apps die zouden kunnen notificaties genereren.
  • Ik sliep ook beter, kan natuurlijk ook van de stevige wandel en mountainbike trips liggen natuurlijk ;-)
  • Check via TV elke drie dagen het nieuws. Voor het geval je wereldvreemd zou worden.

Nog meer lezen over digitale detox ervaringen? Lees het verhaal van Herman Maes.


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomtOp zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :