Mijn goede voornemens als SEO’er voor 2020

Blogger
Categorie
Leestijd
10 MIN

2020 wordt een mooi jaar voor SEO. Niet dat 2019 geen mooi jaar was, maar 2020 wordt mooier. Tenminste, als ik me aan deze voornemens voor het nieuwe jaar kan houden :-)

Op 31 december 2020 geef ik een update. Benieuwd of ik 5 op 10 haal.

 

1. Drupal development cursus volgen

De WiSEO website is gebouwd in Drupal. Ik vind die CMS echt schitterend omdat ze zo flexibel is in haar mogelijkheden. Helaas is Drupal soms ook wat complex als je fancy dingen wil gaan doen.

Views, displays, blocks, content types, etc. zijn allemaal wel handig, maar om dat van nul op te zetten heb ik toch wat meer nodig dan de basiscursus aan de UGent.

Deze Drupal cursus werd mij aangeraden en lijkt me wel de moeite.

 

 

2. Search Console slimmer gebruiken in technische audits

Analyses kan je op zoveel manieren doen. Zoals veel startende SEO'ers begonnen mijn technische audits voorheen vaak vanuit de fouten bij het rapport "Dekking" in Google Search Console.

Hoewel dat een nuttig rapport is, raadt Martin Splitt (Google) SEO'ers aan om een audit niet te starten vanuit de issues. Dat klinkt nochtans logisch, maar hij zou beginnen door de URL's op te lijsten die echt belangrijk zijn.

Eens die URL's bepaald zijn, zou hij analyseren of die URL's geen problemen bevatten.

Google zegt zelf dat Search Console gewoon zaken oplijst "that might be a problem". Maar in veel gevallen is het geen probleem. 404 pagina's kunnen een probleem zijn in GSC.

 

search console logo

 

3. (Testen op eigen projecten)²

Er is geen betere manier om SEO te masteren dan door te testen op je eigen projecten. Ik heb het geluk dat ik reeds in mijn studies een eigen projectje had waarop ik alles kon proberen. Zo ging de bal aan het rollen: Mijn website rankte in het begin slecht in Google en ik probeerde stap per stap kleine dingen. Na mijn studies ben ik echt losgekomen en heb ik grotere optimalisaties doorgevoerd.

Ondertussen heb ik de site responsive gemaakt... Erg eigenlijk als je als SEO'er in 2019 nog moet zeggen dat je site niet responsive is. Er zijn pagespeed optimalisaties gebeurd (lazy loading, responsive images, etc.). Daarnaast is er een content plan opgezet en schrijf ik regelmatig content o.b.v. mijn zoekwoorden onderzoek.

Mijn doel in 2020: Dat aantal tests kwadrateren.

To do's voor 2020: local SEO pagina’s, meer linkbuilding en een complete redesign in Drupal (niet noodzakelijk in die volgorde).

 

 

4. Meer podcasts beluisteren

Er zijn echt enkele pareltjes van digital marketing podcasts waar je veel van kan opsteken.

Overlaatst hoorde ik nog via deze podcast van Experts On The Wire dat Googlebot je analytics scripts (en andere trackers) compleet negeert.

Voor CRO vind ik CRO.CAFE een hele goede.

Met die twee ben ik al even zoet, maar als je nog een goede weet, DM me.

 

5. Een digitale detox

Bedankt voor de inspiratie Mathias. Ik zal een stapje verder gaan door er 8 dagen van te maken.

 

6. Meer kennis delen

In 2019 maakte ik een uitgebreide analyse van de SEO in de Belgische bankensector & deelde ik samen met Mathias onze insights van BrightonSEO 2019.

In 2020 ga ik je tonen welke 3 zaken ik altijd meet in Google Data Studio & toon ik hoe je dit zelf kan opzetten.

Bij WiSEO houden we elke maand op vrijdag onze SEO fridays, waarbij we onze problemen en insights op tafel gooien. Daar komen echt de meest interessante dingen uit. Maar laten we ons voornemen om die insights met de community te delen in 2020.

 

7. Nog meer focus op JS frameworks

JS frameworks worden almaar populairder onder developers. Dat merken we enorm in onze SEO audits.

Google doet grote inspanningen om developers in te lichten over de best practices, maar wij zien nog vaak dat Googlebot een hoop content niet ziet omdat er client side gerenderd wordt.

In 2020 wil ik developers nog beter bijstaan om hier de meest efficiënte oplossing voor te bieden. Al zij het met prerendering, server side rendering of dynamic rendering.

 

8. Misschien eindelijk eens gaan sporten

Wie weet wordt dit eindelijk het jaar waarin ik de knop omdraai en ferm conditie ga kweken. Misschien ook niet. Who knows? It could happen.

Waarom ik tot nu toe “geen tijd” had voor sport?

Ik zou de schuld op Netflix willen steken, maar vanaf januari verdwijnt Friends uit hun aanbod. In 2020 zal ik dus op zoek moeten gaan naar een andere reden. Dat brengt me meteen bij mijn volgende voornemen:

 

9. Een nieuwe reden verzinnen waarom ik niet kan gaan sporten in 2020

Al een geluk dat ik ook realistische voornemens heb.

 

10. Meer netwerken

Ik ben zelf niet zo'n netwerker, zeker niet van dat geforceerd netwerken. Maar het is altijd tof om eens aan de praat te geraken op een SEO evenement met SEO'ers, developers en digital marketeers die dezelfde problemen ervaren.

Uiteindelijk kan je altijd van elkaar leren en daarom ga ik ook in 2020 met plezier wat events doen. Een greep uit mijn verlanglijstje:

 


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomtOp zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :