
TikTok. De go-to social media app voor generation Z. Uit een recent onderzoek van Google was snel duidelijk dat TikTok een grote impact heeft op de zoekmachine. Zo is bewezen dat 40% van Gen Z’ers TikTok verkiest boven de wereldbekende zoekmachine, Google.
Soorten zoekintenties
Vooraleer we je uitleggen waarom TikTok zo'n succes is als zoekmachine, moet je weten welke verschillende soorten search er bestaat.
-
Navigational search
Je bent op zoek naar een heel specifieke website. Dit kan bijvoorbeeld een restaurant zijn waar je wil reserveren en gebruik je meestal de url-balk in de zoekmachine.
-
Informational search
Je bent op zoek naar informatie. Dit is meestal een feit dat vast staat. Iets waar maar een juist antwoord van is.
Voorbeeld van een query:
“Wanneer werd België onafhankelijk?”
Taalmodellen zijn in het algemeen niet goed in het beantwoorden van dit soort vragen. De kans is namelijk groot dat de chatbot de verkeerde informatie zal geven.
-
Exploratory searches
Je zoekt een aanknopingspunt om iets bij te leren.
Voorbeeld van een query:
“Hoe begin ik met SEO?”
Chatbots zijn dan net iets beter dan zoekresultaten in het geven van deze soort zoekopdrachten. Wanneer je tal van blauwe links ziet, geeft dit nog niet direct een antwoord op je vraag. Maar wanneer ChatGPT een paar paragrafen schrijft, geeft dit je direct al meer informatie.
-
Experiential searches
Met experiential searches zoek je eerder naar ervaringen en dit is waar TikTok aan het licht komt.
Voorbeeld van een query:
“Is het boek ‘een krachtige SEO’ goed om te starten met SEO?”.
Dit zijn vooral vragen die eerder subjectief zijn en verwacht authenticiteit, eerlijkheid. Als je deze vraag gaat googelen weet je niet of de review die je krijgt oprecht en eerlijk is.
Daarnaast zijn er ook heel wat websites die lijsten maken. Zo heb je bijvoorbeeld de top 10 beste SEO boeken. Als lezer weet je nooit zeker wanneer het met een subjectief zicht is geschreven of als het eerder is om een boek te promoten. Zijn de pagina’s nog up-to-date en relevant?
TikTok is daarvoor het geschikte platform. Iemand die een TikTok maakt, doet moeite om zijn of haar ervaring te kunnen delen en komt eerder zeer oprecht over. Ook voor de persoon die de TikTok bekijkt is deze ervaring veel meer waard dan een tekst die gelezen moet worden. Naarmate dat iemand TikTok’s bekijkt zal die veel meer in contact komen met gelijkaardige video’s op zijn of haar For You Page.
TikTok deed zelfs een televisiecampagne die ging over informatie opzoeken op het platform. Met de slogan “Search it, Learn it” moedigden ze gebruikers aan om TikTok te gebruiken als zoekmachine.
Waarom TikTok de nieuwe zoekmachine is
De reden hiervoor is simpel. Gen Z gaat al snel op zoek naar informatie op TikTok en vindt een antwoord in user-generated content, content die gemaakt zijn door andere gebruikers. In de vorm van reviews, aanbevelingen en tips van andere mensen die er dagelijks over lezen en mee bezig zijn.
Met het succes van TikTok zien marketeers al snel de rol van de TikTok SEO strategie.
Wat is TikTok SEO?
TikTok SEO (search engine optimization) is het optimaliseren van je TikTok video’s om bovenaan de zoekresultaten te staan.
Wanneer iemand iets op zoekt op TikTok met een bepaald zoekwoord of hashtag, wil je natuurlijk bovenaan de lijst staan. Als mensen jouw video bekijken, delen en reageren, wordt jouw content gezien als relevant. Hoe relevanter, hoe hoger je scoort in de TikTok SERP.
Welk effect heeft dit op zoekmachines?
TikTok vormt in werkelijkheid een bedreiging voor de dominante marktpositie van Google door generatiegebonden gewoontes bij het online gedrag van Gen Z’ers en millennials. Deze generaties lijken misschien niet veel invloed te hebben, maar niets is wat het lijkt. Ze zoeken en ontdekken diensten via TikTok in plaats van het te Googlen. Als gevolg spenderen ze minder tijd op zoekmachines in vergelijking met andere generaties.
Door opkomend consumentengedrag op TikTok ontstaat er nieuw aspect aan de yin en yang van sociale media en SEO.
Hoe ziet de SERP eruit?
Ook de SERP verandert (weer). Wanneer je op Google een zoekwoord intypt, dat een sterke connectie aan TikTok, zal je hier heel wat tiktok content zien.
Jouw zoekwoord wordt dan weergegeven met daaronder tal van filmpjes die te maken hebben met de query die je hebt ingegeven.
Waarom is TikTok SEO zo belangrijk?
TikTok voegde de laatste tijd heel wat nieuwe features toe om video discoverability op het platform te verbeteren.
Onlangs heeft het platform een enorme uitbreiding aangekondigd waaronder de video description van 300 tekens naar 2.200 - dit vergroot de beschikbare ruimte, met 730%, om tekst over je clip toe te voegen.
De focus van deze features ligt op het verbeteren van het zoekbare element in de video’s en deze verbinden met de geïnteresseerde gebruiker. Het algoritme van TikTok verzamelt informatie uit de video’s om te beslissen over wat de post gaat en wie het eventueel interessant zou vinden.
Dus met een goede TikTok SEO strategie kan je jouw discoverability op de app boosten waardoor je meer op de For You Pages (FYP) komt en zo jouw betrokkenheid vergroot.
TikTok SEO Ranking Factors
Eerder legden we uit wat TikTok SEO is en het belang ervan. Maar wat zijn nu de ranking factors van TikTok? Het algoritme van TikTok gebruikt heel wat complexe ranking signalen om de juiste content te geven aan de gebruiker op zijn of haar homepage, de For You Page (FYP). Het algoritme ziet informatie van video’s, die gemaakt worden door accounts die je volgt of interactie mee had. Er zijn nog heel wat andere ranking signalen zoals audio en hashtags die ook een invloed hebben op jouw plaats in de zoekresultaten.
Toch zijn er een aantal kleine factoren die de ranking van een video beslist. En ja, jij kan deze factoren beïnvloeden.
Deze 3 ranking signalen kunnen de doorslag geven voor jouw video’s:
Video informatie
TikTok’s algoritme wilt content tonen die volgens hen jou interesseert en is dan ook zeer belangrijk voor het mogelijke bereik op de app.
Het platform rankt de video's informatie door:
- Het geluid van de video
- Zoekwoorden in de caption
- Hashtags
- Video effecten en filters
- De content ( ofwel video transcripties)
Interactie met de gebruiker
Op TikTok zijn interactie en weergaven zeer belangrijke ranking signalen. Het vertelt aan het algoritme dat gebruikers hier meer willen van zien en dat ze er ook geïnteresseerd in zijn. Dus content die heel wat interactie heeft, zal getoond worden aan een groter publiek. Dit houdt in:
- Opmerkingen
- Aantal keer dat het gedeeld wordt
- Het uit-en herbekijken van een video
- Volgers
- Likes
Apparaatinstellingen
Ook de instellingen van je gsm, tablet of pc zijn een ranking signaal op TikTok. Dit lijkt misschien wat vreemd maar is eigenlijk heel logisch. Je wilt natuurlijk geen video’s zien van een taal dat je niet begrijpt. Dus kijkt het algoritme ook naar je apparaatinstellingen (onder andere de taal en locatie) en zal hiermee rekening houden.
Het algoritme kijkt naar de volgende instellingen:
- Locatie waar de video gepost is
- Taal voorkeur
- Type van mobiel apparaat
5 Tips om jouw TikTok SEO discoverability te verbeteren
Wanneer consumentengedrag constant verandert en sociale media meer gebruikt wordt als een zoekmachine, dan is het tijd om jouw SEO strategie aan te passen en dit te mengen met social media platforms. Door te begrijpen hoe je de TikTok SEO strategieën in jouw voordeel kan gebruiken, kan het jouw zichtbaarheid op de app sterk verbeteren. Van zoekwoorden tot UGC (user-generated content) creators.
We leggen je uit hoe jij een SEO kan integreren in je TikTok strategie om je volgersaantal te vergroten en een sterke TikTok community op te bouwen.
1. Doe een TikTok-zoekwoordenonderzoek
TikTok wil bepaalde zoekwoorden verbinden aan content die het beste er bij past.
Voorbeeld van een query:
Iemand zoekt naar “beste monitor” op TikTok. De video’s die hier het best ranken hebben allemaal “best monitor” in de beschrijving en als caption (de preview van de video). Dit toont dus aan hoe belangrijk tekst in de video is voor het algoritme.
Ook zal je merken dat dit zoekwoord terug te vinden is in de beschrijving van de video.
Als je de zoekwoorden vindt die bij jouw video passen, voeg je het best toe in de videotekst en caption. Zo ben je zeker dat je je zichtbaarheid gaat vergroten.
2. Verdeel jouw content in categorieën
Kies 5 tot 10 categorieën waarin je wilt dat jouw video gezien moet worden. Wanneer je deze gekozen hebt, ga je dan op zoek naar 3-5 brede zoekwoorden en 3-5 specifieke zoekwoorden.
Bijvoorbeeld
Als je een IT-merk hebt, gaan jouw brede zoekwoorden over de artikelen dat je in het algemeen verkoopt.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- ‘monitors’
- ’computer ‘
- ‘toetsenborden’.
Meer specifieke zoekwoorden kunnen bijvoorbeeld ‘15 inch monitor’, ‘ergonomische computermuis’ en 'AZERTY-toetsenborden' zijn.
3. Gebruik de Trend Discovery tool van TikTok
Deze tool kan marketeers helpen om nieuwe trends te ontdekken door signalen zoals locatie, hashtags, creators, het geluid en meer.
Dit kan helpen bij je zoekwoordenonderzoek om in realtime te zien wat er viraal gaat op TikTok - en te zien welke zoekwoorden in die video's worden gebruikt.
4. Kijk naar de content van andere creators
Type in de zoekbalk, op TikTok, een relevant zoekwoord voor jouw merk en kijk ook eens naar andere creators. Misschien gebruiken zij bepaalde zoekwoorden die jij nog niet hebt. Zetten andere creators hun zoekwoorden in de video zelf of enkel in de video beschrijving?
Check ook zeker de TikTok hashtags die ze gebruiken en vergelijk dit met jouwe en kijk als laatste ook naar de comments en ga op zoek naar de vragen die gebruikers stellen over de producten.
5. Maak een hashtag strategie
Er wordt weleens gezegd dat hashtags niet meer relevant en ouderwets zijn. Maar wij kunnen zeggen dat dit zeker niet het geval is! TikTok gebruikt hashtags om content te groeperen op de app.
Natuurlijk gaan hashtags, die totaal niets te maken hebben met jouw onderwerp, niet veel invloed hebben en kan gezien worden als spammy.
Wanneer je relevante hashtags gaat gebruiken, wat je kan zien als zoekwoorden, dat jouw onderwerp uitlegt in de video, zal het algoritme jouw content beter begrijpen. Een social media hashtag tool, zoals Keyhole en Influencer Marketing Hub, kunnen hashtags voorstellen die gebaseerd zijn op trends en helpt je ze te groeperen. Zo kan je ze gemakkelijk toevoegen in je video en video beschrijving.
Quick wins: Wanneer je meedoet aan een trending challenge, vergeet dan zeker niet om de trending hashtags ook toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je gevonden wordt door de juiste gebruikers en je meer engagement hebt.