Waarom is Wix niet goed voor SEO?

Blogger
Categorie
Leestijd
8 MIN

Wix is een gekend SEO. Echter is het voor SEO niet optimaal, laat staan voor geavanceerde SEO. Het heeft een slechte reputatie in de SEO wereld omdat het slechts weinig marketingtechnieken ondersteunt door het feit dat ze gratis zijn. Echter hebben ze de voorbije jaren grote inspanningen geleverd voor verbetering. Ook al hebben ze deze inspanningen geleverd de voorbije jaren, nog steeds zijn er een aantal redenen waarom Wix niet goed is voor SEO. Bovendien geeft Wix vaak slecht en onnauwkeurig advies aan zijn gebruikers om hun mankementen wat te rechtvaardigen. In deze blog heb ik zes redenen opgesomd waarom Wix niet goed is voor SEO. Lees zeker verder om hier alles over te weten te komen. 

 

1. Geen export van sites

Een groot nadeel van Wix is dat het mensen niet toestaat hun sites te exporteren. Wix staat niet toe dat gebruikers hun site exporteren naar een ander platform zoals bijvoorbeeld WordPress of Drupal (linken naar andere blogs eenmaal gepubliceerd). Dit betekent dat een site moet worden gesloopt, alle gegevens moeten worden opgeslagen en worden verplaatst om vervolgens opnieuw te worden geüpload. Deze methode is niet alleen tijdrovend, maar kan ook een forse aanslag zijn op de reeds verworven SEO prestaties op je site. Indien bedrijven willen uitbreiden, SEO willen doen of e-commerce willen toevoegen, kan Wix deze taken niet kan uitvoeren. Je hangt vast aan het Wix-framework.  

 

Wix - geen export

 

2. Trage laadsnelheid

Sitesnelheid blijft een belangrijk onderdeel van SEO. Google houdt meer dan ooit rekening met de sitesnelheid bij het rangschikken van zoekresultaten. Gebruikers willen en verwachten dat een site snel wordt geladen. Veel gebruikers geven het zelfs op als een site niet binnen 5 seconden wordt geladen. Wix is sterk afhankelijk van JavaScript om een website te coderen. Hoewel JavaScript sneller is dan Flash, is het nog steeds erg traag en wordt het daarom niet veel meer gebruikt. Dus een trage website zal niet alleen gebruikers wegjagen maar ook je rankings schaden. Wix ondersteunt namelijk geen AMP

 

Wix - laadsnelheid

 

3. Niet crawlbaar

Om een website in zoekresultaten te laten verschijnen, moet Google deze indexeren. Ze doen dit door een bot te sturen om een website te crawlen. Veel gebruikers hebben geconstateerd dat Googlebot moeite heeft om alle pagina's op Wix-websites te crawlen. Wix heeft gewerkt om een aantal van deze problemen op te lossen door hun URL’s korter te maken en door de code die ze gebruiken te upgraden. Zelfs met deze wijzigingen hebben sommige gebruikers geconstateerd dat het enige tijd duurt voordat hun pagina's geïndexeerd worden. Sommige pagina’s zijn gewoon totaal nog niet geïndexeerd. Een pagina die niet geïndexeerd is, is waardeloos voor Google, omdat het niet zichtbaar is voor de gebruikers en dus zo geen SEO waarde heeft. 

 

Wix - niet crawlbaar

 

4. Niet geschikt voor geavanceerde technische SEO

Naast de basis-SEO zoals het maken van inhoud en metabeschrijvingen, heb je ook de meer geavanceerde technische SEO. Een groot nadeel van Wix is dat het niet veel technische aanpassingen toestaat. Wix voegt extra tekenreeksen toe aan bepaalde URL's waardoor de URL structuur van een Wix-site het aan de wensen over laat. Daarnaast is het toevoegen van een alt-tag moeilijk. Ook heeft Wix beperkte header tags en geen canonical tags. Als dat nog niet genoeg is, genereert Wix automatisch een sitemap voor jou. Je kunt er geen toegang tot krijgen en je kunt het ook niet aanpassen aan je behoeften. Toch zou de sitemap wel voor 90% van de gebruikers OK moeten zijn. Daarom is het belangrijk dat je een Google Search Console account aanmaakt. Al deze problemen lijken misschien klein, maar ze kunnen een groot verschil maken als het gaat over SEO. Daarom is Wix ideaal voor kleinere bedrijven en bloggers. De basis voor een website is aanwezig met focus op content. 

 

Wix - technische seo

 

5. Niet responsief

Wix doet zijn best om iedere website op elk scherm er geweldig te laten uitzien. Wix websites hebben een absolute positionering, omdat webelementen per pixel worden gepositioneerd door hun website builder. Op die manier is er meer flexibiliteit in het positioneren van elementen. Dit resulteert dan weer in een minder aangepast beeld bij verschillende schermformaten en leidt tot problemen op vlak van gebruiksvriendelijkheid.  

 

Wix - niet responsief

 

6. Wix SEO Wiz tool

De Wix SEO Wiz tool zal je helpen om je on page-SEO juist te hebben en stelt een aangepast SEO-plan voor je op, op basis van slechts een paar vragen. Het is niet het meest grondige plan, maar het is een uitstekende introductie als u nieuw bent met SEO. Naar onze mening is het best om hier niet blindelings je SEO strategie op te baseren, omdat het enkel helpt met de basis ranking factoren. 

 

Wix - wix seo wiz tool

 

Conclusie

Wix is dus ideaal als je nog niet helemaal vertrouwd bent met SEO. Zijn ingebouwde ondersteuning en advies kunnen je helpen om de basis te leren. Indien je jezelf een beetje als een SEO-kenner beschouwt, kunnen de frameworks van Wix na een tijdje op je zenuwen werken. Voor meer controle via een ietwat meer geavanceerde interface, kunnen providers zoals Drupal of WordPress beter bij je passen. Wix heeft maar een 230-tal plugins tegenover 35000 bij WordPress bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over de SEO mogelijkheden van Wordpress? Ontdek hier waarom WordPress goed is voor SEO.


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomt



Op zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :