WordPress is een zeer gekend CMS en tevens ook het meest gebruikte. Van alle websites op het internet maakt om en bij de 30% gebruik van Wordpress. Standaard is een WordPress site al SEO vriendelijk, maar dit CMS heeft verschillende plug-ins die ervoor kunnen zorgen dat je website nog SEO-vriendelijker wordt. In deze blog soms ik een achttal redenen op waarom WordPress goed is voor SEO en welke tools de populairste zijn.
1. User Experience
Met een goede user experience houd je je bezoekers langer op je website en zorg je dat ze geëngageerd blijven. Google begrijpt de UX door middel van metrics als de bounce rate en de gemiddelde tijd dat een bezoekers op je site blijft. Als je een hoge bounce rate hebt, maar je content is desondanks wel relevant voor de gerankte zoekwoorden, dan kan dat een indicator zijn van een zwakke user experience. De WordPress’ thema’s en plugins werken samen om websites professioneel, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk te maken. Het resultaat is dat je bezoekers toch de gewenste ervaring hebben op je website. Google beloont websites die SEO-vriendelijk zijn.
2. Permalinks
De permalinks zijn de URL’s die je ziet op je website. Het is vrij gemakkelijk om je permalinks aan te passen in je dashboard. Ga naar de instellingen en maak jouw SEO-vriendelijke URL. In plaats van een URL vol lelijke karakters, kun je de URL opmaken waarin je belangrijkste keywords vermeld zijn. De permalink http://jewebsite.com/?p=123 verander je beter naar http://jewebsite.com/pagina-onderwerp. Het betekent niet alleen dat je URL er mooi en informatief uitziet, het helpt ook voor SEO. Je bezoekers weten zo onmiddellijk waarover het artikel gaat. Kortom, permalinks opstellen aan de hand van relevante zoekwoorden is een must voor elke SEO'er.
3. Metadata
SEO-titels en metadata helpen zoekmachines om de relevantie van je website te interpreteren. Ze zijn cruciaal. Je moet ze op iedere pagina en aan iedere post toevoegen. Metadata vertellen crawlers van zoekmachines waarover de desbetreffende pagina gaat. Op die manier zal je CTR ook stijgen. Als je keywords toevoegt aan je metadata, verhoogt dat de kans dat je website zal ranken voor die keywords. In WordPress kun je de plugins Yoast SEO of All in one SEO gebruiken wanneer je niet manueel de metadata wil voorzien. Deze tools krijgen de juiste informatie van je titel en de eerste zinnen van je content. Metadata is in een mum van tijd toegevoegd aan je pagina’s en posts.
4. Afbeeldingen
Afbeeldingen maken je content interessanter en verbeteren de leesbaarheid. Ze zijn essentieel voor je blogposts, want ze breken je blog in interessante en leesbare stukken. Ze leiden de lezers niet alleen naar de kern van je tekst maar ze zijn ook krachtige tools voor SEO. De afbeeldingen zijn natuurlijk best wel kwalitatief en relevant. Met WordPress kun je jouw afbeeldingen optimaliseren door middel van drie manieren. Een eerste manier is om een alternatieve tekst toe te voegen aan je afbeelding, want zo kun je keywords plaatsen in de beschrijvingen van de afbeeldingen die de crawlers helpen. Ten tweede kun je in WordPress een plugin gebruiken die automatisch een alt-tekst toevoegt. Als laatste kun je jouw afbeeldingen verkleinen zodat ze de laadsnelheid niet vertragen.
5. Laadsnelheid
Laadsnelheid is geen ranking factor op zich, maar een trage laadsnelheid zal niet alleen je bezoekers frustreren maar ook Google zal je lager duwen in de zoekresultaten en in het ergste geval verbannen uit de zoekresultaten. WordPress heeft reeds veel snelle laadthema's die aan iedere nood tegemoet komen. Er zijn drie handige plugins die je kunt gebruiken. De eerste plugin is ShortPixel Image Optimizer waarmee je jouw PDF documenten en afbeeldingen kunt comprimeren om de laadsnelheid van je website te versnellen. De tweede plugin is WPOptimize die je website cachet, je database wist en je afbeeldingen comprimeert voor een snellere laadsnelheid. Tenslotte is er ook W3 Total Cache. Dit is veruit de meestgebruikte tool om de laadsnelheid van je Wordpress-website te verbeteren.
6. Mobiel
Mobiel gebruik blijft exponentieel stijgen. Meer dan de helft van de zoekopdrachten wordt mobiel opgezocht. Het is daarom een must om je website mobile-friendly te maken. Goed nieuws want met WordPress hoef je niets extra te doen omdat dit CMS al geoptimaliseerde thema’s gebruikt die mobielvriendelijk zijn. Als je jouw website aan het ontwerpen bent, kun je steeds checken hoe die eruit ziet op verschillende devices. Google wil een mobiele versie van je website vinden en deze moet even kwalitatief zijn als de reguliere desktopversie.
7. Sociale media
Sociale media zijn de beste platformen om aan marketing te doen rond je merk. Jouw SEO ranking zal door het succes van je social media campagne verbeteren. WordPress kan helpen bij het hand in hand gaan van social media en je online marketing campagne. Je kunt aangepaste sociale media knoppen creëren voor je blog zodat het voor lezers makkelijker is om die content te delen. Voeg bijvoorbeeld ook een sociale media feed toe of automatiseer je social media campagnes.
8. Thema’s
Niet enkel keywords, metadata en permalinks zijn voor de zoekmachine spiders belangrijk om je relevantie te bepalen. Ze kijken ook naar je design. Met WordPress hoef je daarvan niet wakker te liggen. Kies gewoon een SEO-vriendelijk thema en je bent al begonnen met het aantrekkelijk maken van je website voor zowel de spiders als de bezoekers.
9. Plugins
Wanneer je WordPress gebruikt, wordt zorgen voor een hogere ranking in de SERP’s simpel. Hieronder bespreek ik de drie belangrijkste plugins. Het mooie aan de SEO plugins bij WordPress zit in het feit dat je nooit een code moet aanpassen. Niet enkel onderstaande plugins helpen je SEO. Je kunt ook volgende tools installeren die door hun engagement je ranking positief zullen beïnvloeden; ConvertKit (e-mail campagnes, landingspagina’s en formulieren), Sucuri (veiligheid) of G Suite (voor je documenten, spreadsheets of e-mails).
Yoast SEO
Deze plugin heeft wereldwijd reeds miljoenen downloads omdat het zelfs ook voor de minst tech-savvy personen simpel is om ermee aan de slag te gaan. Het helpt je om de content die je schrijft te optimaliseren met de focus op keywords. Daarnaast staat deze SEO tool je bij om content te maken die zowel voor je bezoekers als zoekmachine spiders leesbaar zijn. Ten derde voorziet Yoast templates voor goede SEO titels en metadescriptions. Premium gebruikers kunnen bovendien nog eens genieten van volledige ondersteuning wanneer ze dat maar willen.
Google XML Site Maps
Met deze plugin wordt een complexe XML sitemap creëren een stuk makkelijker. Deze sitemaps maken je website structuur makkelijk te begrijpen voor zoekmachine crawlers. Daarbovenop zal deze tool de zoekmachines telkens informeren als er nieuwe content is op de website iedere keer je een nieuwe post maakt.
Google Analytics by Monster Insights
Deze plugin kan als ‘makkelijk’ en ‘krachtig’ omschreven worden. Je hoeft je WordPress dashboard niet te verlaten om je Google Analytics rapporten te zien. Ten tweede kun je zien welke pagina’s veel beter scoren dan andere door middel van gedetailleerde rapporten. Bovendien kun je zien hoeveel kliks je banner ads, affiliate links en outbound links gekregen hebben.