Trends SEO 2024

Leestijd
5 MIN

SEO trends 2024

 

Introductie

 

Dit artikel werpt een blik op de opkomende SEO-trends van 2024 en benadrukt het belang van weloverwogen beslissingen voor een succesvolle online aanwezigheid. Het SEO-landschap evolueerd altijd en er zijn weer tal van nieuwigheden op komst. Wat brengt 2024 ons dit jaar?

 

Gratis stockfoto, naar het scherm kijken, app Stockfoto

 

Trend 1: een nieuwe evolutie in zoekervaring?

In de uitgebreide geschiedenis van Google zijn er talloze veranderingen gebeurd van de eenvoudige, blauwe SERP-hyperlinks en zo ook het op de kaart zetten van de belangrijkheid van technische SEO. Als heersende zoekmachine sinds 2002 heeft Google een onuitwisbare stempel gedrukt op het digitale landschap. Te midden van voortdurende technologische ontwikkelingen, rijst nu de vraag: zal de opkomst van Search Generative Experience (SGE) een verschuiving teweegbrengen en kan Google de positie van grootste zoekmachine blijven behouden?

 

Voor nu lijkt het erop dat de vertrouwde blauwe hyperlinks nog wel even blijven. Hoewel SGE zich nog in de beginfase bevindt en nog niet is geïmplementeerd, trekt het toch de aandacht van (zoekmachine) marketeers, Vooral gezien het toenemende marktaandeel van Bing, door hun AI-chatbot Copilot. Het ziet er niet meteen naar uit dat deze verandering geïmplementeerd zal worden, daarom zal 2024 een jaar zijn met de typische blauwe hyperlinks. Dus, het is nog niet de bedoeling om hard van stapel te lopen. De echte grote veranderingen zijn nog niet meteen op komst en alles zit nog in de testfase.

 

Trend 2: Language model in SGE

SGE, als experimentele functie in Google Search Labs, gebruikt een ander taalmodel dan de bekende Gemini (de vroegere Google Bard). Het maakt gebruik van modellen zoals MUM en PaLM2, waardoor het variabele zoekresultaten, advertenties en zelfs chats met Google mogelijk maakt. Waar Gemini zich richt op conversaties, omarmt SGE de kracht van MUM en PaLM2 voor veelzijdige prestaties in diverse taalconcepten. De zoekresultaten variëren dus sterk, afhankelijk van de zoekopdracht.

 

Trend 3: E-E-A-T en SERP, het belang van Geverifieerde Expertise in Zoekresultaten

Volgens de E-E-A-T -principes zullen geverifieerde experts experts prominenter verschijnen in de SERP. Google beoordeelt de expertise op basis van wie de grootste kennis op bepaald gebied heeft.Stel je bij elke pagina de vraag: wie denkt Google dat dit artikel geschreven heeft? Iemand die weinig kennis van heeft? Of juist iemand met een grote expertise? Misschien denkt de zoekmachine wel dat AI (door information gain) het geschreven heeft? De keuze door wie je de webpagina laat schrijven ligt bij jou. Maar onthou vooral: autoriteit wordt steeds belangrijker, en dat heeft Google ook door.

 

Een tip als je niet weet als iemand gezien wordt als expert of niet: zoek op Copilot (Bing) het volgende:  "Denk je dat <voornaam> <familienaam> iets weet over <topic>?".

 

Trend 4: Content Discovery blijft populair

In 2024 zullen we steeds minder en minder gaan zoeken. Dat is iets wat eerder ook al opviel, maar dit zal zich waarschijnlijk aanhouden in de komende jaren. Dit doordat algoritmes ons nieuwsartikels en suggesties doet op basis van ons zoek en klikgedrag. Hierdoor krijgen we op onze feed vele interessant lijkende informatie toegereikt op een gouden dienblad. Het lijkt wellicht vreemd om te zeggen, maar het algoritme kent jou waarschijnlijk beter dan je eigen partner. En, op deze manier komt content naar ons via de ‘content discovery’, we moeten het zelf niet meer intikken (of inspreken). Toepassingen zoals Google Discover gaan hier binnenkort een belangrijkere rol spelen.

 

Google discovery op smartphone

 

Trend 5: Het Belang van Frictieloze UX in Webdesign

SXO, de combinatie van User Experience (UX) en SEO, wordt steeds belangrijker. SEO-specialisten moeten zich richten op het vereiken van hun kennis op het gebied van wireframes en prototyping.  Denk hierbij aan Figma, mega menu's, verschil tussen UI/UX, best practices, menu's, facetnavigatie, WCAG, enzovoort. Dit om een naadloze gebruikerservaring op websites te blijven bieden, als een integraal onderdeel van SEO. De gebruiker moet steeds frictieloos door de website kunnen navigeren. Deze ervaring wordt steeds belangrijker en SEO-professionals richten zich steeds meer op het verhogen van de kwaliteit van deze gebruikerservaring.  

 

Trend 6: Ga verder aan de slag met je IA

Behoud je IA (informatie Architectuur) geclusterd op de juiste search intents. Het blijft ook in 2024 een belangrijke bouwsteen. De search intent moet altijd een juist geconnecteerde page intent hebben. Het is als het vinden van de groenteafdeling in de winkel - de juiste structuur is essentieel om de gebruiker niet te laten verdwalen. Zorg voor duidelijke, correcte en een doeltreffende manier om je klanten door je website te leiden. SEO entiteiten pagina’s blijven een focus.

 

Trend 7: Linkbuilding (waar human mensen ook langs komen)

Linkbuilding wordt soms gezien als een optionele strategie, maar het is belangrijk om dit in de context van SEO en dit continu toe te blijven passen. Het is namelijk een van de cruciale factoren voor een effectieve zoekmachine optimalisatie.

 

Bovendien kan een doordachte linkbuilding strategie aanzienlijk bijdragen aan de online zichtbaarheid van je website. Door relevante links op te bouwen, vergroot je niet alleen de autoriteit in de ogen van zoekmachines, maar trek je ook waardevol verkeer aan. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.

 

Een andere belangrijke overweging is het streven naar organische link groei. Kwalitatieve links van betrouwbare bronnen dragen bij aan de geloofwaardigheid van je website. Dit legt een solide basis voor je online aanwezigheid en versterkt je positie in zoekresultaten. Dus, ondanks dat linkbuilding soms wordt onderschat, speelt het een onmisbare rol in het succes van je digitale strategie. 

 

Dit zal ook in 2024 centraal staan, aangezien het een onmisbaar onderdeel is in je online marketingstrategie.

 

Conclusie

Terwijl Google de weg inslaat naar Generative Search Experience, houdt het ook vast aan traditionele waarden zoals blauwe hyperlinks, interne linking, en een goede informatiearchitectuur. Marketeers zijn geneigd om al eens te durven kijken naar Google zijn AI-toepassingen, maar voor nu blijven de bekende elementen nog steeds van kracht. Dit waren de voornaamste trends die zich zullen voordoen of behouden blijven in 2024, welke neem jij mee in jouw SEO-strategie?


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomtOp zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :