Webflow vs Drupal

Blogger
Categorie
Leestijd
7 MIN

In deze reeks zetten we de toon om verschillende CMS-systemen het tegen elkaar te laten opnemen. Alhoewel een website voor de eindgebruiker vaak hetzelfde lijkt, is dat technisch niet zo. We hadden het onder meer al over de SEO-friendliness van Wordpress, Drupal en Wix. Nu gaan we een stapje verder en bekijken we hoe verschillende systemen het tegen elkaar doen. Drupal is al decennia een vaste waarde in het CMS-landschap. Met bijna 1,7 miljoen live websites wereldwijd is het een van de grootste spelers op de markt. 

 

Het Amerikaanse SaaS-bedrijf Webflow bestaat pas sinds 2013 en richt zit net als Drupal op het bouwen van responsive websites. Door automatisch HTML, CSS en JavaScript elementen te genereren helpt het ook gebruikers die over een minder technologische achtergrond beschikken. Zo’n 100.000 websites staan live, waarvan 640 in België. Het valt dus niet te ontkennen dat Webflow kleiner is en over minder ervaring beschikt. Maar dat wil niet zeggen dat het minder kan scoren in zoekmachines. WiSEO onderzocht de verschillen en gelijkenissen.

 

Inhoudsopgave

1) Drupal

1.1) Geschiedenis en community

1.2) SEO

1.3) CMS

1.4) Lay-out

1.5) Overzicht

2) Webflow

2.1) Geschiedenis en community

2.2) SEO

2.3) CMS

2.4) Lay-out

2.5) Overzicht

3) Conclusie

 

Drupal

Geschiedenis en community

Drupal, het opensource CMS-systeem is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste waarde voor bedrijven wanneer die denken aan het bouwen van een kwalitatieve website. Het in PHP ontwikkelde project werd in 2001 gelanceerd door Dries Buytaert. Het systeem begon echter pas echt te boomen vanaf 2007. Een jaar later was het al meer dan 1,4 miljoen keer gedownload. Het systeem won verschillende prijzen zoals ‘Best Open Source PHP Content Management System’ in 2009. Naast het systeem dat goed is uitgebouwd, telt de community ook meer dan 1,39 miljoen leden. Zij helpen mee aan het uitbouwen van dit systeem.

 

Geschiedenis van Drupal

 

SEO

We hadden het al in de blog over Drupal SEO al over hoe goed dit systeem is. Het systeem laat toe om op een eenvoudige manier SEO-vriendelijke URL’s te bouwen die zowel zoekmachine als gebruiker helpen navigeren naar de beste pagina. Ook WiSEO maakt gebruik van Drupal. Het hielp ons om enkele #1-posities te bemachtigen in Google. Door de minimale knoppen is het ook kinderspel om er je weg in te vinden. De H1-tag kiezen, een meta description invoeren, alt-tags toevoegen, canonicals… Het kan binnen enkele minuten met Drupal. De website trends.builtwith.com deelt trouwens mee dat 2,79% van de websites de bovenste positie hebben bij query's met meer dan 1 miljoen zoekresultaten. Zeker niet mis dus. Bij query’s die aftoetsen op maximum 10.000 resultaten hebben bijna 10% van de Drupal websites een positie 1.

 

Drupal SEO

 

CMS-systeem

Drupal is veruit een van de bekendste CMS-systemen ter wereld. Dat is ook te zien in de statistieken. Uiteraard is het nog steeds geen partij voor Wordpress (marktaandeel van 36%), maar het blinkt wel mooi uit van andere CMS-systemen. Zo’n 556.000 websites staan momenteel geïndexeerd bij zoekmachines en zijn werkende. Ongeveer 3,34% (18.544 websites) daarvan hebben een Belgische domeinnaam. Alhoewel Wordpress heel gebruiksvriendelijk is, Drupal is krachtiger. Het wordt gebruikt door Het Witte Huis, Weightwatchers, Virgin, Jaguar/Land Rover… 

 

Top CMS-systemen 2020

 

Lay-out

Drupal heeft verschillende thema’s die gratis zijn te downloaden. Toch is het aangewezen om beroep te doen op een ontwikkelaar om het systeem helemaal op punt te zetten. Dat kost vaak enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s kosten. Met meer dan 43.000 modules is het ook altijd mogelijk om extra functionaliteiten toe te voegen. 

 

Overzicht

Sterktes Zwaktes
  • Grote (en actieve) community
  • Beste NPS-score op de markt
  • SEO-vriendelijk
  • Migratie naar nieuwe versie vraagt enige coding skills
  • Moeilijker te leren dan andere CMS'en
  • Support via forums

 

Webflow

Geschiedenis en community

Vlad Magdalin richtte in 2013 Webflow op in San Francisco. Het bedrijf kwam er na verschillende Amerikaanse start-up initiatieven als Y Combinator. In tegenstelling tot Drupal is Webflow een SaaS-bedrijf die geen open source-ondersteuning aanbiedt. De software zet grafische elementen automatisch om in HTML, CSS en JavaScript. Hierdoor is geen kennis van een computertaal nodig. Het systeem is heel gelijkaardig aan klassieke content management systemen als Wordpress en WIX

 

Doordat Webflow geen opensource-systeem is zoals Drupal, hoef je hier niet te zoeken in verschillende forums. Webflow heeft een eigen support team die op de website vermeld je binnen de 24- tot 48 uur van een antwoord te voorzien. Er is ook een complete FAQ voorzien. 

 

Webflow history WiSEO

 

SEO

Webflow biedt heel wat opties om zowel gebruikers als zoekmachines tevreden te stellen. Zo is er de mogelijkheid om een custom 404 in te stellen, een canonical (via code weliswaar). Een van de grootste voordelen van webflow is dat je onmiddellijk een staging website hebt. Hier kan je testen op uitvoeren of een SEO migratie voorbereiden. Net als bij Drupal is hier ook een aangepast veld voorzien om SEO meta tags en descriptions in te voeren.

 

Webflow SEO

 

CMS-systeem

Het CMS is zoals reeds aangegeven in de inleiding van deze blog zeer flexibel. Het is een eenvoudig drag & drop-systeem waardoor het proces zeer snel kan gaan. De gebruiksvriendelijkheid is hier dan ook zeer hoog. Wel is het nu zo dat je een live preview krijgt. Je voert de gegevens in (naam, body, summary…) en kan dit vervolgens opslaan. 

 

Webflow-CMS

 

Globaal staan zo’n 56.293 live die gebruik maken van Webflow. Slechts 351 daarvan hebben een .be-domeinnaam. Omdat er juist veel minder websites live staan dan Drupal is het dan ook moeilijk om dit te vergelijken. De website trends.builtwith.com deelt voor Webflow mee dat 0,28% van de websites de bovenste positie hebben bij query’s met meer dan 1 miljoen zoekresultaten. Heel wat minder dan Drupal. Bij query’s die aftoetsen op maximum 10.000 resultaten stijgt dat percentage ligt, naar 0,64%.

 

Lay-out

Dit is de grootste sterkte van Webflow. Gelijkaardig aan WIX komt hier praktisch geen programmeertaal bij te kijken. Men kan gemakkelijk H1, H2, H3-tags aanpassen, foto’s wijzigen, teksten aanpassen… Dit kan men heel visueel doen waardoor er telkens een live preview is van alle wijzigingen. Alhoewel het systeem niet zo gebruiksvriendelijk is als Wix of Squarespace, het systeem is een stuk flexibeler en aanpassingen doorvoeren is eenvoudiger.

 

 

Overzicht

 

Sterktes Zwaktes
  • Real-time web design tool
  • Mobile friendly
  • Ingebouwd SSL-certificaat
  • Complex prijzingsprogramma
  • Moeilijker om te leren dan Wix of Squarespace
  • Niet zo sterk in SEO als Drupal
  • Minder extensies/modules dan Drupal

 

Conclusie

 

Beide systemen hebben hun sterktes en zwaktes. Drupal raden we aan voor grote websites die veel content hebben en vaak zwaar belast worden. Bovendien is Drupal complexer in gebruik en zijn updates niet zo vanzelfsprekend als Webflow. Bovendien moet je hier zelf op zoek gaan naar een oplossing in de forums van de community. Het is een feit dat Webflow heel wat gebruiksvriendelijker is. Voor kleinere organisaties is het dan ook aan te raden om deze software te gebruiken. Er hangt een aantrekkelijk prijskaartje aan vast en je kan rekenen op een helpdesk die 24/7 beschikbaar is. Beiden doen het goed op SEO-vlak, maar Drupal heeft meer modules ter beschikking om je SEO-waarde naar een hoger niveau te brengen. De kans is dus groot dat een Drupal-website hoger zal ranken in Google.


Starten met unieke SEO tips te ontvangen?


Al 685 abonnees             Uniek en exclusieve tips             Als het jou uitkomt



Op zoek naar een SEO opleiding?


Bekijk onze SEO opleidingen.

Je kent Frederik Vermeire misschien van :